Make your own free website on Tripod.com

Tentera Kereta Kebal Israel di Kalahkan di Beit Lahiya Utara Gaza.

Tidak pernah berlaku dalam sejarah perjuangan Palestin menentang tentera Yahudi Israel , pasukan kereta kebal Israel mengalah bila diserang dengan sengit oleh pasukan Mujahidin Palestine yang gigih dengan semangat Jihad. Perkara luar biasa ini berlaku di Beit Lahiya , utara Gaza apabila pasukan mujahideen Palestine bersatu dan memberi tentangan sengit selama 3 hari berterusan , menyebabkan kereta kebal israel berundur secara tergopoh gapah dengan meninggalkan kad pengenalan diri , lari ke kampung Yahudi bersebelahan.

Semuanya bermula dengan serangan bersama mujahedeen Tentera Islam ( Jaisj al Islam ) , Brigade Izzudin al Qassam ( sayap tentera Hammas ) dan brigade Al Naser Salehudiin ( sayap tentera popular resistance movement ) keatas pasukan kereta kebal Israel . Dalam serangan itu , 2 askar Yahudi di bunuh , 1 di tawan . Seorang tentera yahudi Corporal Gilad Shalit di tawan untuk di jadikan tebusan bagi membebaskan beratus wanita dan kanak kanak yang berada dalam penjara israel. Wanita yang di penjara ini telah di noda tanpa belas kasihan oleh tentera yahudi yang memang jahat dan ganas.

Perkembangan menarik yang mengerunkan Israel dan Barat ialah wujudnya kumpulan gerakan islam bersenjata baru yang bernama Jaish al Islam. Gerakan islam yang baru adalah pengerak utama dalam serangan membunuh pasukan kereta kebal israel dan menawan askar nya. Gerakan Islam bersenjata ini berlainan dari gerakan Palestine yang lain kerana ia meletakkan matlamat Jihad nya bukan setakat untuk mendapatkan sekeping tanah tapi untuk menegakkan satu kerajaan islam Palestine kearah penubuhan Khilafah islamiyah. Diantar mesej mereka ialah

Logo Jaish Al Islam

" Kita tidak melancarkan jihad kerana sekeping tanah , sempadan atau assabiyah ..jihad kami lebih tinggi ,,Islam tidak akan berjaya melalui generasi yang telah reput dengan kesenangan kehidupan atau yang telah hancur akibat tekanan dari kerajaan yang zalim..Jihad kami berlandaskan dasar yang kuat yang bermatlamat mengakhiri penjajahan dan kezaliman sebagai muqadimah kepada penubuhan khalifah islam."

Tentera israel dengan pasukan kereta kebal telah menyerang Utara Gaza untuk merampas balik kawasan yang sudah dikosongi dahulu dalam program undur olok olok tajaan israel, Namun kali ini , mereka tidak dapat mengambil balik tanah yang mereka telah tinggalkan. Ini adalah pertama kali dalam sejarah pasukan Mujahideen Palestine dapat mematahkan pasukan kereta kebal israel yang digeruni oleh dunia terutam dunia arab. Adakah kemungkinan ini bermulanya kekalahan yahudi seperti kalah nya monggol di Ain Jalut...Allah saja yang tahu.

Selepas bertempur selama 3 hari berturut turut , pasukan kereta kebal israel lari bertempiaran ketakutan meninggalkan identity kad dan barangan peribadi. Rupanya benarlah apa yang di sebut oleh Allah dalam Quran tentang betapa penakut nya yahudi yang mahu hidup sehinnga 1000 tahun. Walau pun begitu mereka menyerang pula di sebelah timur dan selatan gaza, mencari cari ruang untuk memasuki Gaza.

Mujahideen menunjukkan Kad peribadi tentera kereta kebal israel yang kalah dan melarikan diri

Tentera kereta kebal israel berhimpun untuk menyerang .........................Tentera israel lari berundur

Mujahideen zaman baru palestine ...........................................................Menang menentang kereta kebal israel