Make your own free website on Tripod.com

Umno sudah tersimpang jauh dari perjuangan

Orang Melayu

Oleh

AhmadHadeed

Bila disebut perkataan orang Melayu ia bermakna kelompok manusia yang menghuni tanah Nusantara dari Aceh , Tanah Melayu , Borneo , Mindanoa hingga ke Sulawesi.Kulit manusia melayu berwarna sawo matang dan bahasa lingua franca ialah Bahasa Melayu. Yang penting nya ugama mereka ialah ugama Islam. Kalau di Malysia , ciri orang Melayu ialah berugama Islam.Islam nya orang Melayu adalah secara keseluruhan bermula dari Aceh atau Perlak , berkembang ke Melaka , Pattani dan Johor.Dari sumatra orang Melayu mencapak ugama hindu mereka , membuang patung hindu nenek moyang mereka dan sujud kepada Allah.

Orang Melayu mencapai zaman kegemilangan nya di Aceh , Melaka dan Johor. Mereka menjadi saudagar , pelayar dan perwira islam yang kental.Nama Melayu sinonim dengan Orang islam berkulit sawo matang . Penjajah ada memanggil mereka jungle arab kerana mereka taat pada Islam macam orang Arab tapi duduk di kawasan pokok menghijau.Setiap bangsa lain yang berugama bukan Islam , terpaksa senyum rendah diri bila melihat orang Melayu di pasar Melaka , di bandar Johor atau di pelabuhan Aceh.

Masa berlalu . Kita dijajah oleh Portugis , Belanda , Inggeris , Jepun dan Siam.Sungguh sedih sekali. Portugis menggali batu nesan orang melayu untuk membuat kubu A formosa. Belanda memerintah dengan kejam di Indonesia. Inggeris bekerja keras memurtadkan mereka. Jepun menempeleng mereka dan Siam membakar bandar mereka. Dalam kekalutan ini ulama' mengembeling orang melayu menentang penjajah di indonesia , makasar , tanah melayu dan aceh. Kalah menang silih berganti namun penjajah masih tetap berkuasa.

Apabila British sudah penat berperang dengan german dan jepun , mereka mahu melepaskan tanah jajahan. Orang melayu Tanah Melayu mahu kembali kepada pemerintahan Islam namun UMNO mahu meneruskan sistem secular british.Sudah tentu British melepaskan tapak kuasa politik kepada golongan secular melayu dibawah Tengku Abdul Rahman putra al haj , anak melayu secular yang mengambil undang british sebagai the law of the land . Disinilah UMNO mula bertapak di dalam masyarakat melayu dengan menggunakan polisi gadai , gadai untuk terus memerintah. Tanpa mengindahkan sifat asli orang melayu yang kuat Islam , UMNO dibawah slogan Melayu Modern terus mengsekularkan orang melayu. Sekolah melayu adalah sekolah sekular dan undang undang orang melayu disekularkan. Filem dan hiburan dihidangkan.Atas nama musuh politik semua yang berwajah Islam dimusuhi sehingga sebahagian orang melayu menjadi benci pada Islam.

UMNO terus menang pilihan raya dengan menggunakan tactic , deislamisation of malay. Melayu yang lemah kefahaman islam akan terus menyokong parti secular UMNO. Surat Khabar di monopoli , media di monopoli , sekolah di monopoli dan semua jawatan penting kerajaan berada di tangan melayu sekular.UMNO kukuh diatas air mata orang melayu. Menghisap habis kesabaran orang melayu , memutuskan urat gagah orang melayu dengan hiburan dan anggan angan. Merosakkan aklak pemuda melayu dengan budaya jahiliyah melayu yang diberi nafas ala budaya barat.

Semakin UMNO memerintah semakin mahir sekular melayu ini menyalahgunakan kuasa.Kemuncak kebiadaban melayu berlaku apabila seorang melayu perpendidikan socialist memasuki UMNO bernama Mahathir.Mahathir adalah Melayu sekular yang berani menentang arus.Bagi Mahathir , melayu mundur kerana terlalu taasub kepada islam.Melayu mundur kerana terlalu careful dengan halal dan haram. Mahathir menggunakan duit petroleum untuk membuat projek besar untuk menaikkan imejnya sebagai the father of modern malay.Orang melayu menentang arus secular mahathir tetapi mahathir menggunakan segala kuasa untuk menyekat kebangkitan semula islam dikalangan orang melayu. Apabila mahathir sudah tua , beliau tidak lagi digemari oleh orang umno sendiri yang turut mahu menjadi menteri. Mahathir mengundur diri dengan tangisan tetapi masih memegang petronas dan campur tangan dalam urusan kerajaan.

Dollah Badawi adalah pemimpin UMNO yang dipilih oleh mahathir untuk menggantinya walaupun ia tidak sehebat mana dimata mahathir. Dollah Badawi masih berada dibawah bayangan kuku Mahathir sehinggan kes AP rafidah meletup. Jelas Mahathir lebih pentingkan dirinya dari segalanya. Pertempuran Rafidah dan mahathir meruntuhkan krediblity mahathir dan membuka korupsi rafidah dalam MITI. Dollah Badawi adalah melayu secular yang bertopeng dibawah slogan Islam . Nama Islam hadhari di laungkan untuk memberi ketenangan kepada orang melayu bahawa menolak syariah adalah OK . Dalam masa era Islam Hadhari inilah , Dollah mengarah Masjid Bujal di buang dalam tong sampah. Orang bukan Islam yang melihat kelemahan orang melayu islam mula bangkit dari kerusi dan naik atas kerusi mendesak perkara yang sensitif berkaitan islam , shariah dan hak menjaga ugama anak anak . Dua pengkianat melayu , Nazri dan Shahrizat adalah diantara mereka yang paling jahat yang pernah wujud. Mereka menandatangani usul Interfaith Commision yang akan meranapkan Islam dari hidup orang melayu. Semuga mereka berdua dilaknat Allah.

Kemana arah orang melayu dengan belianya menghisap dadah , menggangur , meminum arak , memakan duit kerajaaan , salah guna kuasa , menjadi proxy orang bukan islam dan menjadi musuh kepada orang melayu sendiri. Apa kah ada sebab lagi kah UMNO menjadi terus pemegang amanah orang melayu di Tanah Melayu yang dicintai ini apabila sudah jelas mereka mengkhianati mereka. .Hanya Allah Maha mengetahui.